Analize

Cine-l vrea pe Alexei Navalnîi mort? În afară de Putin

Principalul opozant al președintelui Rusiei și-a făcut mulți dușmani de-a lungul timpului. Anchetele sale pe teme de corupție l-au făcut o țință a oligarhilor apropiați de Kremlin, nu numai a „țarului” Vladimir Putin.

„Vizita lui Alexei Navalnîi în Siberia a mers la fel ca majoritatea călătoriilor pe care le-a făcut pe întreg cuprinsul Rusiei, pentru a alimenta furia împotriva președintelui Vladimir Putin”, își începea „Finnancial Times” articolul de după otrăvirea, în august 2020, a celui mai popular lider al opoziției din Rusia. Navalnîi și-a făcut selfie-uri cu susținătorii, a făcut o baie în râul Tom și a evitat o „coadă” vizibilă din partea serviciilor secrete rusești.

În timp ce zbura înapoi la Moscova, Navalnîi a început brusc să transpire masiv și s-a prăbușit în baia avionului, unde a fost auzit gemând de durere, înainte de a-și pierde cunoștința. A stat în comă până la mijlocul lunii septembrie, în Spitalul Charite din Berlin, după ce a fost transferat din Rusia. Medicii germani au precizat că rezultatele testelor sugerează că a fost otrăvit cu noviciok, un gaz puternic care afectează sistemul nervos, folosit pentru a-I reduce la tăcere pe dușmanii lui Vladimir Putin.

Atacul asupra lui Navalnîi de anul trecut a fost a șasea tentativă din ultimii cinci ani de a-l suprima pe cel mai important disident rus. El a provocat reacții internaționale de condamnare la o scară nemaîntâlnită de la otrăvirea, în Marea Britanie, a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, din 2018.

Rusia a susținut că nu există dovezi că Navalnîi a fost otrăvit și a respins orice acuzație pe această temă, solicitând Germaniei să pună la dispoziție eventualele probe incriminatorii. Deși aliații lui Navalnîi arată cu degetul în direcția Kremlinului, activistul și-a construit în timp o lungă listă de dușmani puternici.

„În esență, este o încercare de a înlătura o amenințare. Este o mentalitate clasică KGB: <<Dispare omul, dispare și problema>>”, spune Vladimir Milov , un fost ministru rus adjunct al Energiei, în prezent consilier al lui Navalnîi. „Eliminând persoana vor să omoare brandul și să anihileze echipa. Este o greșeală gravă a Kremlinului să creadă că fără el mișcarea se oprește”, adaugă el.

Amenințări constante

Într-un deceniu de activism, Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a reprezentat permanent o provocare remarcabilă pentru Vladimir Putin, în ciuda ostilității constante din partea Statului rus. După ce a fost marginalizat, chiar exclus, de mass media rusești, dominate de stat, activistul a reușit să-și atragă un public foarte numeros pe YouTube cu ajutorul unor investigații anticorupție, care s-au viralizat pe internet și pe care le-a folosit ulterior pentru a organiza cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei.

În 2012, când Navalnîi a condus o serie de proteste împotriva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, susținătorii săi l-au întrebat: „De ce crezi că nu ești ucis și ce se întâmplă dacă vei fi?”. Informația a fost dezvăluită de Serghei Guriev, profesor la Sciences Po din Paris și fost consilier la Kremlin.

Răspunsul lui Navalnîi a fost: „Este un loc periculos și de aceea vorbesc cu voi – în speranța că veți putea lucra la cauza noastră comună”. O dovadă că Alexei Navalnîi se gândește în permanență la posibilitatea de a fi ucis.  

Pe măsură ce popularitatea sa a crescut, au crescut și eforturile regimului Putin de a-l opri. El a fost închis de 13 ori pentru că a protestat împotriva „țarului” de la Kremlin și a fost condamnat la șase ani de închisoare, în 2013, sub acuzații de delapidare.

Presiunea judiciară a fost dublată în ultimii ani cu o serie de atacuri fizice brutale. În 2017, un activist pro-Kremlin a aruncat o substanță chimică asupra lui Navalnîi și i-a afectat un ochi, din fericire nu permanent. De asemenea, disidentul este convins că a fost otrăvit anul trecut, în timp ce se afla în închisoare. 

„Votează inteligent!”

Vizita lui Navalnîi în Siberia, din august anul trecut, a fost o încercare de a atrage noi susținători pentru campania „Votează inteligent“, care să voteze ulterior împotriva Partidului „Rusia Unită”, al lui Vladimir Putin, în alegerile regionale. Navalnîi a susținut că, datorită acestei campanii, „Rusia Unită” a pierdut jumătate din locuri în Consiliul municipal al Moscovei, în alegerile din 2019.

Serghei Guriev, în prezent consilier al lui Navalnîi, a precizat că această campanie este o pacoste pentru Kremlin. Economia stagnantă a Rusiei și răspunsul neconvingător al lui Vladimir Putin față pandemie i-au scăzut cota de aprobare la recorduri minime anul acesta. Un sondaj din 2020 al Centrului Levada, o cercetare sociologică independentă, a constatat că Navalnîi este al doilea politician rus în care rușii au încredere, după Putin.

Dacă strategia va avea succes, spune Guriev, Navalnîi ar putea contribui la aducerea la putere a politicienilor deveniți magneți pentru nemulțumirea popular.

De asemenea, Navalnîi a susținut protestele din Habarovsk, situat în estul îndepărtat ar Rusiei, izbucnite după arestarea popularului guvernator Serghei Furgal, și el un opozant al Kremlinului. Au fost create astfel condiții ca Rusia Unită să piardă și mai multe voturi în viitor.

„El este singura amenințare cu care se confruntă în prezent partidul de guvernământ“, spunea Guriev despre Navalnîi.

Oficialii ruși au susținut, în zilele ce au urmat otrăvirii, că Navalnîi este o amenințare mai mare pentru Kremlin în comă – pentru că mulți vor învinui Statul Rus pentru atacul asupra sa- decât în ​​viață, activ pe YouTube.

Țintele

Nemulțumiți de activitatea lui Navalnîi au fost întotdeauna oligarhii prietenoși cu Kremlinul, nominalizați în investigațiile sale anticorupție. Miliardarul Alisher Usmanov, magnat al metalelor și tehnologiei, a fost protagonistul unei investigații făcută de Navalnîi în 2017, în care l-a acuzat că i-a oferit cadouri scumpe premierului de atunci, Dmitri Medvedev.

Drept răspuns, Usmanov a postat două videoclipuri pe social media în care I s-a adresat lui Navalnîi cu apelativul „Alexei-blestamat să fii perdantule Navalnîi” în care miliardarul a spus: „Te scuip!”. Ulterior, a câștigat în Justiție procesul prin care Navalnîi a fost obligat să șteargă de pe Internet Ancheta sa video.

„Nu-l consider pe Navalnîi o figură politică“ a declarat Usmanov pentru „Financial Times”. „În primul rând, el este o marionetă a celor care l-au cumpărat și l-au creat. În al doilea rând, minte.”

Evgheni Prigozin, sancționat de SUA pentru activități legate de infama fermă de trolli din Sankt Petersburg sau de mercenariat în Africa, a declarat că intenționează să aplice o hotărâre judecătorească conform căreia fundația lui Navalnîi trebuie să plătească 87 de milioane de ruble (1,2 milioane USD), datorie față de una din companiile sale. A anunțat că va prelua datoria personal și că-I va lăsa în fundul gol pe „acest grup de oameni necinstiți”.

Foto: Facebook/Alexei Navalnîi

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *