Rusia a amplasat în Crimeea un arsenal cu potențial devastator. Trei GRAFICE care demonstrează că întărirea flancului estic al NATO este o urgență
Rusia a transformat Crimeea într-o veritabilă fortăreață militară și a dezvoltat o Zonă anti-acces în Marea Neagră. În acest context, amenințările de securitate asupra României și a vecinilor săi au crescut semnificativ.
Întărirea flancului estic al NATO a devenit în ultimii ani o preocupare aproape exclusivă a liderilor Alianței Nord-Atlantice. Un raport din al influentului think- tank ”Atlantic Council” arată că, de la anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, Rusia a transformat-o într-o fortăreață militară. Un detaliu semnificativ: personalul militar dislocat în peninsulă a crescut de la 12.500 la 32.000, iar predicțiile până în 2025 sunt că se va ajunge la cifra de 43.000.
Zonă anti- acces
Cel mai îngrijorător aspect este că Rusia a dezvoltat și o zonă anti-acces (A2/AD) în Marea Neagră, care impune limite libertății de navigație.
Zona A2/AD înseamnă și plasarea unor componente balistice impresionante: sisteme de rachete ”Bal” și ”Bastion”, care pot lovi navele din strâmtorile Mării Negre, precum și ținte din porturile Ucrainei, României, Bulgariei și Turciei.
Apărarea anti-aeriană a Crimeii este asigurată de sistemele de rachete S-400 ”Triumf”, protejate de anti-aerienele ”Pantsyr S1”. Se adaugă bombardierele Tu- 22 M3, dotate cu rachete de croazieră, care pot îndeplini misiuni de luptă în spațiul aerian al întregii Europe de Vest., trei fregate și șase submarine înarmate cu rachete de croazieră ”Kalibr”, cu capacitatea de a lovi ținte din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.
O componentă importantă a Zonei A2/AD este războiul electronic. În Sevastopol, Rusia are un regiment radar, un complex de coastă ”Murmansk- BN”, care – potrivit Moscovei- poate monitoriza orice navă NATO din Marea Mediterană, precizează raportul ”Atlantic Council”.
O amenințare semnificativă este și cea nucleară. Până în prezent nu există dovezi concrete referitoare la existența unor capacități nucleare în Peninsula Crimeea, dar modernizarea unității FEODOSIA-13, care a adăpostit bombe nucleare până în 1994, este un process în plină desfășurare.
Mai mult decât atât, bombardierele Tu-22 M3 pot transporta ogive nucleare. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în apropiere de Crimeea, Rusia are stocuri importante de armament nuclear în depozitele din Novorossiysk, cel mai mare port al Rusiei de la Marea Neagră.
Agresivitate crescută
O analiză publicată de ”Monitorul Apărării și Securității” (MAS) avertiza asupra faptului că ”Rusia continuă seria de acţiuni agresive în Marea Neagră, folosind abuziv dreptul de a închide unele zone maritime în vederea desfăşurării de exerciţii”.
”Practic, Rusia a limitat libertatea de navigaţie în Marea Neagră, punând în pericol liniile de comunicaţii maritime ale unor state riverane, inclusiv România, navele comerciale fiind obligate se devieze de la rutele maritime tradiţionale din motive de securitate”, a scris MAS.
Rusia a închis, la un moment dat, cinci zone maritime din Marea Neagră pentru a efectua exerciţii militare. Cele cinci zone se suprapun peste traseele maritime care leagă porturile principale din România, Bulgaria, Ucraina şi Georgia de Bosfor. Turcia este singurul stat riveran care nu este afectat.
”Decizia este o metodă hibridă de a penaliza statele riverane. Rusia nu a încălcat nici o lege internaţională, dar a abuzat de dreptul de a închide o zonă maritime. Navelor comerciale nu le este interzis accesul, dar sunt avertizate de pericol, intrând pe riscul lor într-o asemenea zonă (…) Politic, fără să tragă un foc, Rusia îşi revendică controlul asupra Mării Negre”, a punctat MAS.
Autorii analizei subliniază că, prin aceste metode, ”Rusia a găsit modalitate prin care să demonstreze riveranilor că apelul la aliaţi nu are nici o valoare în asemenea situaţii.” Ei punctează că nici măcar nu avem de-a face cu metode originale, ”Rusia preluând modelul de la alte state (Turcia, în Marea Egee)”. (Material publicat inițial în Newsweek)