Investigatii

Afacerile familiei președintelui SUA, Joe Biden. Filiera chinezească (III)

Serialul dedicat afacerilor familiei președintelui SUA, Joe Biden, derulate prin intermediul fiului său, Hunter, continuă pe „Punctul de fierbere”. În episodul trei, despre legăturile familiei Biden cu China.

O serie de e-mailuri publicate de „Breitbart”, în campania prezidențială americană de anul trecut, câștigată de Joe Biden în fața lui Donald Trump, relevă cum Hunter Biden și partenerii lui de afaceri s-au folosit de influența lui Joe Biden asupra Administrației Obama, unde ocupa poziția de vicepreședinte, pentru a aranja întâlniri private pentru clienți străini sau investitori cu politicieni de la cele mai înalte niveluri de decizie de la Casa Albă.

O delegație de investitori chinezi și oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC), de pildă, au reușit să obțină o întâlnire privată, neînregistrată oficial, chiar cu vicepreședintele SUA de atunci, Joe Biden.

Potrivit unui e-mail din 2011, partenerii de afaceri ai lui Hunter Biden au discutat despre dezvoltarea relațiilor cu „China Inc.”, ca parte a unui „efort de diplomație soft” a Beijingului.

Informațiile au fost furnizate lui Peter Schweizer, publicist la „Breitbart”, de către Bevan Cooney, fost asociat de afaceri al lui Hunter Biden și Devon Archer. Cooney este în prezent în închisoare, după ce a fost condamnat în 2016 pentru fraudă. „Breitbart” este deținută de fostul șef de campanie al lui Donald Trump.

Devon Archer, în stânga, alături de Joe Biden și fiul său, Hunter (dreapta)

În 2019, Cooney l-a contactat pe Schweizer după ce a cesta a devenit celebru pentru cartea sa, „Imperiile secrete”.

Din închisoare, Cooney i-a asigurat lui Schweizer acces la e-mailul său și a autorizat în scris publicarea acestor e-mailuri.

În data de 5 noiembrie 2011, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Devon Archer i-a trimis un e-mail în care-i cerea ajutorul pentru a „câștiga potențiali noi clienți”. Concret, lui Archer i s-a cerut să se implice în organizarea unei întâlniri la Casa Albă pentru un grup de investitori și oficiali chinezi.

Grupul se numea „Clubul Antreprenorilor Chinezi” („China Entrepreneur Club”- CEC), iar din el făceau parte miliardari, oficiali de rang înalt al PCC și „cel puțin un diplomat rspectat la Beijing”.

CEC este considerat al doilea minister de externe al Chinei, înființat în 2006 de un grup de oameni de afaceri și diplomați chinezi.

Din CEC fac parte mai mulți oficiali de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez (PCC), printre care Wang Zhongyu, Ma Weihua și Jiang Xipei.

Printre membrii CEC se numără 50 de figuri proeminente ai mediului de afaceri din China cum ar fi: Liu Chuanzhi, președinte CEC (Legend Holdings and Lenovo Group); economiștii Wu Jinglian, Zhang Weiying și Zhou Qiren; Wu Jianmin, diplomat; Wang Shi (Vanke); Ma Weihua (Banca Comercială Chineză); Jack Ma (Alibaba Group); Guo Guangchang (Fosun Group); Wang Jianlin, (Wanda Group); Niu Gensheng (LAONIU Foundation); Li Shufu (Geely); Li Dongsheng (TCL Corporation); Feng Lun (Vantone) etc.

Veniturile totale ale companiilor conduse de membrii CEC depășesc 1.5 triliarde de dolari, respectiv 4% din PIB-ul Chinei.

Întâlnire neînregistrată

Arhivele din timpul Administrației Obama-Biden arată că, într-adevăr, delegația chineză a vizitat Casa Albă în data de 14 noiembrie 2011 și s-a bucurat de acces la un nivel foarte înalt.

Din delegație au făcut parte circa 30 de persoane, potrivit Registrului vizitatorilor.

Punctul culminant al vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, pe care, în mod curios, Registrul nu o consemnează. Întâlnirea neoficială a lui Biden a fost dată ulterior în vileag de secretarul general al CEC, Maggie Cheng.

Un itinerariu al vizitei publicat de CEC confirmă faptul că delegația chineză a avut o întâlnire cu Secretarul pentru Comerț, John Bryson, recent instalat în funcție la acea vreme.

Beneficii

Legăturile stabilite cu ocazia acelei întâlniri le-au adus beneficii importante lui Hunter Biden și Devon Archer.

Doi ani mai târziu, în 2013, Hunter Biden și fiicele sale au zburat la bordul Air Force Two împreună cu tatăl său, pe atunci vicepreședinte al SUA, într-o vizită oficială la Beijing, unde tânărul Biden l-a întâlnit pe bancherul de investiții Jonathan Li.

Vicepreședintele Joe Biden a fost într-o misiune diplomatică, menită a aplana tensiunile din regiune dintre Japonia și China.

Hunter Biden a declarat publicației „The New Yorker” că l-a întâlnit pe Li pentru „o ceașcă de cafea”.

La 12 zile după călătorie, un fond de capital privat, BHR Partners, susținut de Banca Chinei, una dintre cele mai mari bănci de stat, a fost înființat de autoritățile chineze. Li era director executiv, iar Hunter Biden era membru al consiliului de administrație, deținător al unei participații de 10%.

Din portofoliul BHR fac parte compania de ride-sharing Didi Dache, un Uber chinezesc, care se numește în prezent Didi Chuxing Technology Co.

Compania este apropiată de Liu Chuanzhi, președinte al China Entrepreneur Club (CEC) și fondator al Legend Holdings, compania- mamă a Lenovo, unul dintre marii producători de computere la nivel global.

Liu este fost delegat al Partidului Comunist Chinez (PCC) și a condus delegația CEC, care a vizitat Casa Albă în 2011. Fiica sa era președintele Didi.

Avocatul lui Hunter Biden a declarat că acesta s-a alăturat Consiliului de administrație al BHR Partners într-o poziție neplătită „pe baza interesului său de a căuta modalități de a aduce capitalul chinez pe piețele internaționale”.

În plus, clientul său nu și-ar fi achiziționat participația financiară în BHR până în 2017, după ce tatăl său a părăsit funcția în SUA.

Hunter și-a dat demisia din consiliul de administrație al BHR în aprilie 2020, dar deținea cele 10% din BHR și în luna iulie a acestui an, potrivit raportului companiei.

Implicarea lui Biden și Archer în afacerile cu China și Ucraina l-au îngrijorat pe Christopher Heinz, partener cu cei doi.

Heinz este fiul vitreg al lui John Kerry, Secretar de Stat al SUA de la acea vreme. „Heinz i-a avertizat pe cei doi că activitatea lor poate fi interpretată drept trafic de influență, a dezvăluit pentru „The New York Times” o sursă ce a asistat la conversația dintre aceștia.

Pentru că Biden și Archer i-au ignorat avertismentul, Heinz s-a retras din afacerile cu ei.

„The big guy”

Unui alt e-mail datat 13 mai 2017, publicat de Fox News, conține discuții despre „pachete de remunerare” pentru șase persoane angajate într-un acord comercial privind crearea unei noi companii, cu cea mai mare companie privată de energie din China, CECF China Energy Co., aflată în prezent în faliment.

Hunter Biden urma să fie președinte sau vicepreședinte al noii companii.

Potrivit informațiilor publicate de „The New York Post”, împărțirea acțiunilor, și implicit a profiturilor companiei, avea să fie următoarea: „20 pentru H [Hunter Biden- n.red.]” și „10 deținut de H pentru Tipul cel mare?”.

Una dintre persoanele din e-mail a confirmat autenticitatea pentru Fox News, iar surse independente citate de postul de televiziune susțin că „Tipul cel mare” a este, într-adevăr, vicepreședintele SUA de la acea vreme, Joe Biden.

E-mailurile AICI

10 milioane de dolari pentru „introduceri”

Una dintre tranzacțiile pe care Hunter Biden le-a încheiat cu președintele CEFC, Ye Jianming, a fost 50% dintr-o companie, „Hudson West”, care urma să-i plătească lui Biden Jr. 10 milioane de dolari pe an.

Hunter Biden a scris într-un e-mail că Ye a îndulcit termenii contractului, astfel încât să primească această sumă „doar pentru prezentări”, adică pentru facilitarea unor contacte cu politicieni de rang înalt al Admiistrației Obama- Biden.

Ye Jianming este om de afaceri chinez, cu legături strânse cu Armata Poporului și serviciile de informații chinezești. Este dispărut din 2018.

Ye Jianming

Într-un alt e-mail, Hunter Biden o asigură pe una dintre fiicele sale: „Nu îți face griji. Spre deosebire de Tata, nu îți voi lua jumătate din salariu.” Într-un alt e-mail spune că „a dus în spate familia Biden în ultimii 30 de ani.”

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *