Investigatii

Cum a profitat familia Biden de pe urma Ucrainei. Povestea laptopului pierdut al lui Hunter Biden (IV)

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, a fost, în campania electorală prezidențială de anul trecut, protagonistul unor dezvăluiri ample despre afacerile derulate prin intermediul fiului său, Hunter Biden, în țări precum Ucraina, Rusia și China.

„Punctul de fierbere” vă prezintă afacerile familiei Biden din Ucraina, în cel de-al patrulea episod dedicat acestui subiect.

Pe 14 octombrie 2020, „The New York Post” (NYP) a publicat un articol cu titlul „ Un e-mail bombă cu ceas dezvăluie modul în care Hunter Biden l-a prezentat pe omul de afaceri ucrainean tatălui vicepreședinte”.

Publicația a scris că Rudy Giuliani, avocatul personal al fostului președinte american Donald Trump le-a dat o „copie” a laptopului lui Hunter Biden pe 11 octombrie 2020. Ziarul a fost alertat inițial despre existența acestor informații de către Steve Bannon, fost colaborator apropiat al lui Trump și fost editor-șef al Breitbart News.

Potrivit NYP, e-mailul a fost trimis de un membru în Consiliul de Administrație al „Burisma”, Vadim Pozarski, în aprilie 2015. Burisma este cea mai mare companie privată din domeniul energetic din Ucraina. În 2014, Hunter Biden a intrat în Consiliul de Administrație al companiei și a stat până în aprilie 2019, când a decis să iasă din afacere. În acest interval, Joe Biden, tatăl său, era reprezentant al Administrației președintelui Barack Obama în relațiile SUA-Ucraina.

E-mailul dovedește că Hunter Biden i-a aranjat lui Pozarski o întâlnire cu tatăl său, Joe Biden, la acea vreme vicepreședinte al SUA.

Conținutul compromițător este următorul: „Dragă Hunter, îți mulțumesc că m-ai invitat la [Washington] DC și mi-ai dat ocazia să-l cunosc pe tatăl tău, cu care am petrecut [sic] ceva timp împreună. Este cu adevărat o onoare și o plăcere”.

„The New York Post” a publicat și un al doilea e-mail trimis de Pozarski în 2014 lui Hunter Biden și Devon Archer, partenerul său de afaceri, și el membru în Consiliul de Administrație al Burisma.

În mesaj, Pozarski le-a cerut sfatul în legătură cu „modul în care și-ar putea folosi influența” pentru a ajuta Burisma să iasă dintr-o situație în care diferite agenții guvernamentale ucrainene încearcă să extragă bani de la companie. Pozarski nu i-a cerut în mod expres lui Hunter Biden să apeleze la tatăl său, vicepreședintele american Joe Biden.

În afară de e-mailuri, articolul din „The New York Post” a inclus fotografii de pe harddisk-ul laptopului lui Hunter Biden și capturi video în care acesta doarme având lângă el o pipă folosită la consumul de droguri.

Un laptop pierdut

Saga a început în aprilie 2019, când Hunter Biden a dus un laptop la reparat, împreună cu alte două device-uri, la un service de computere din statul de reședință al familiei Biden, Delaware. Laptopul fusese deteriorat în urma contactului cu apa.

Proprietarul service-ului, John Paul Mac Isaac, este un fost veteran. Două device-uri au fost reparate pe loc. Harddisk-ul laptopului a rămas la service. După două zile, Hunter Biden a adus la service o tastatură care să ajute la repararea harddisk-ului.

După reparație, Hunter Biden nu a mai venit să ridice device-ul. Nu a mai răspuns la telefon, nu a plătit reparația. Proprietarul service-ului i-a povestit lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, că fiul vicepreședintelui SUA era sub influența băuturilor alcooloce.

Din relatările lui Mac Isaac, starea de ebrietate a lui Hunter Biden era atât de avansată încât nu putea nici să-și pronunțe numele. Este foarte posibil ca fiul fostului vicepreședinte al SUA să fii uitat unde a dus laptopul.

Pentru că nu a fost ridicat timp de 90 de zile, laptopul a fost considerat abandonat și a intrat în posesia proprietarului service-ului, în baza unui contract semnat la predare de însuși Hunter Biden.

După ce a așteptat câteva luni, John Paul Mac Isaac s-a dus cu harddisk-ul la FBI, speriat de ce a găsit în el. FBI nu a mișcat un deget, a refuzat să ancheteze speța, laptopul fiind în proprietatea Biroului și în prezent.

Mac Isaac a făcut, însă, mai multe copii ale informațiilor de pe hardiskul lui Hunter Biden. Două copii le-a dat unor prieteni pentru a le publica în caz că va fi omorât, deoarece se temea de acest lucru. Apoi, le-a scris unor politicieni republicani mai multe scrisori în care-i informa că este în posesia unor documente compromițătoare despre familia Biden. Mii, poate zeci de mii, de mesaje text, e-mailuri, fotografii etc.

Unul dintre cei care i-au răspuns a fost avocatul lui Rudy Giuliani, Robert Costello. Acesta a verificat informațiile și legalitatea obținerii harddisk-ului.

Informațiile se referă la întâlniri de afaceri nedeclarate, bani, contracte, dar și la viața personală a familiei Biden. De pildă, într-un mesaj către tatăl său, Hunter îi spune că este dependent de droguri. Informație de notorietate publică având în vedere că, în urmă cu câțiva ani, a fost dat afară din Marină din cauza consumului de stupefiante.

Într-un mesaj către fiica sa, Hunter Biden scrie că susține familia Biden de 30 de ani și că jumătate din banii săi merg la tatăl său. De banii strânși de „pușculita” Hunter beneficia nu numai tatăl său Joe, ci și fratele său, James Biden, cumnata Sara Biden și nepoata Naomi Biden. Practic, aproape toată familia Biden este prinsă în acest scandal.

Afacerile din Ucraina

Joe Biden a fost acuzat că, în 2016, în timp ce era vicepreședinte al SUA, a făcut presiuni asupra autorităților ucrainene să-l demită pe Procurorul General de la acea vreme, Viktor Șokin, care investiga Burisma, compania pentru care lucra fiul său, Hunter.

În 2019, au fost dezvăluite public informații despre un telefon pe care președintele Donald Trump i l-a dat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, proaspăt ales la acea vreme, în care în care i-a cerut să investigheze afacerile familiei Biden din țara sa.

Democrații l-au acuzat pe Trump că a presat ilegal autoritățile ucrainene, pentru a le convinge să contribuie la compromiterea rivalului său în alegeri. Din acest motiv, l-au pus sub acuzare în Camera Reprezentanților și au încercat să-l demită pe actualul președinte. Majoritatea republicană din Senat a împiedicat acest lucru.

Donal Trump a negat în permanență că ar fi făcut ceva greșit în relația cu Kievul.

Nu s-au găsit probe directe împotriva familiei Biden

Trebuie spus că, până în momentul de față, nu a fost dovedită nicio activitate criminală a familiei Biden, nu au apărut dovezi directe că Joe a făcut ceva concret pentru a aduce beneficii fiului său, Hunter. Scandalul a ridicat o serie de întrebări cu privire la potențialele conflicte de interese.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a exprimat astfel de îngrijorări încă din 2015.

O anchetă a parlamentarilor republicani a ajuns la concluzia că prestația lui Hunter Biden pentru compania ucraineană Burisma este „problematică”, dar nu a găsit dovezi că politica externă a SUA a fost influențată de aceasta.

Nici împotriva Burisma nu s-au dovedit acuzații penale. În 2017, compania a transmis că „toate procedurile legale și acuzațiile penale în curs” împotriva acesteia au fost închise.

Anul trecut, Yuri Luțenko, succesorul lui Viktor Șokin în funcția de Procuror General, a declarat pentru BBC că nu există niciun motiv pentru a investiga familia Biden în conformitate cu legea ucraineană.

În octombrie 2019, avocații lui Hunter Biden au declarat că acesta a întreprins “activități comerciale în mod independent”, pe care „nu a considerat potrivit să le discute cu tatăl său și nici nu”.

Hunter Biden a declarat revistei „The New Yorker” că, în singura discuție în care i-a menționat tatălul său numele Burisma, acesta a spus: „Sper că știi ce faci!”.

Ironic, anul trecut, Joe Biden a declarat că, dacă va fi ales președinte al SUA, nimeni din familia sa nu va ocupa un loc de muncă sau nu va avea o relație de afaceri cu o corporație străină sau un guvern străin.

1 COMMENTS

  1. Aceasta este pagina web perfecta pentru toti cei care doresc sa afle despre acest subiect. Iti dai seama ca este aproape greu sa ma cert cu tine (nu ca eu personal va trebui sa… HaHa). Cu siguranta ai dat o intorsatura noua unui subiect despre care se discuta de secole. Lucruri excelente, doar excelente!

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *