Investigatii

România, țara în care Hunter Biden a negociat cu partenerii săi de afaceri chinezi de la CEFC. Compania chineză voia să cumpere „Rompetrol” (II)

Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte al SUA Joe Biden, a propus să se întâlnească cu partenerii săi de afaceri chinezi în … România.

În campania prezidențială americană de anul trecut, în care s-au confruntat Joe Biden și Donald Trump, postul de televiziune Fox News a dat publicității un mesaj, datat 19 mai 2017, adresat de Hunter Biden, fiul actualului președinte american, lui Tony Bobulinski, un apropiat al familiei Biden, cu următorul conținut: „Hey Tony am o idee. În lumina faptului că suntem într-un impas de toate felurile și ambii avocați ai lui James (James Biden, fratele lui Joe Biden- n. red.) și Președintele meu a spus un NU categoric, eu cred că toți trebuie să ne întâlnim în România marți, săptămâna viitoare. Zhang va fi acolo de asemenea și va fi un acord complet dacă se țin de plan. Cu toții vrem să fiți parte din acest parteneriat și vă respectăm poziția.”

Hunter Biden (Foto: ABC News)

Tony Bobulinski este un fost locotenent în Marina SUA- de unde Hunter Biden a fost data afară pentru consum de cocaină- și fost CEO al companiei SinoHawk Holdings, societate comercială mixtă a lui Hunter și Jim Biden cu compania chineză CEFC.

Negocierile în impas erau cele dezvăluite de un mail publicat tot de Fox News, datat 13 mai 2017, în care apare celebra sintagmă „The big guy”, nimeni altul decât fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden.

Acest mail conține discuții despre „pachete de remunerare” pentru șase persoane angajate în crearea companiei SinoHawk Holdings, împreună cu cea mai mare companie privată de energie din China, CECF China Energy Co., aflată în prezent în faliment. Hunter Biden urma să fie președinte sau vicepreședinte al noii companii.

Potrivit informațiilor publicate de „The New York Post”, împărțirea acțiunilor, și implicit a profiturilor companiei, avea să fie următoarea: „20 pentru H [Hunter Biden- n.red.], 10 pentru Jim (James Biden- n.red.)” și „10 deținut de H pentru tipul cel mare?”.

Zhang Jian Jun (scris și Zang Jianjun) este un oficial al Companiei chineze China Energy Co. (CEFC).

În perioada în care Hunter Biden venea să se întâlnească cu Zhang în România, compania chineză CEFC – evaluată pe atunci la circa 40 de miliarde de dolari și în care un procent important de acțiuni îl deținea gigantul rusesc „Rosneft”, pachet de acțiuni ce valora 9 miliarde de dolari – încerca să cumpere de la compania kazahă KazMunaiGaz fostul Grup Rompetrol al lui Dinu Patriciu, care deținea cea mai mare rafinărie din țară, Petromidia.

Afacerea a eșuat în iulie 2018, pentru că în martie, președintele CEFC, Ye Jianming a fost ridicat de organele chineze sub acuzația de corupție. În prezent este dispărut.

Ye Jianming era și consilier al președintelui Cehiei, Milos Zeman, unde CEFC a făcut numeroase achiziții, inclusiv în media. „Bloomberg” a scris că Ye Jianming a fost partener al Armatei Chinei.

Cine este Tony Bobulinski

Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri al lui Hunter Biden, a declarat, cu câteva zile înainte de ultimele alegeri prezidențiale din SUA, că a avut întâlniri cu Joe Biden în legătură cu afacerile fiului său și că a fost avertizat să-și țină gura.

„Mi s-a spus de cineva care a fost și el implicat în treaba asta că, dacă fac public ce știu, «vom fi îngropați cu toții»”, a afirmat Bobulinski.

Acesta l-a acuzat pe fostul vicepreședinte al SUA că a mințit atunci când a declarat că nu s-a implicat și nu știe nimic despre afacerile fiului său și a spus că familia făcea eforturi să ascundă activitățile comerciale ale lui Hunter Biden.

Tony Bobulinski a declarat că s-a întâlnit cu Joe Biden pe 2 mai 2017, fiind prezentat acestuia de către Hunter Biden și de Jim Biden, fratele lui Joe.

„Cu ocazia întâlnirii mele de circa o oră cu Joe în acea seară, am discutat despre istoria familiei Biden, despre planurile familiei Biden cu chinezii, în legătură cu care (Joe) era foarte pus la curent”, a spus Bobulinski, citat de Fox News.

Bobulinski afirmase într-o declarație dată miercuri că e-mail-urile descoperite în laptopul presupus a fi al lui Hunter Biden sunt autentice, dat fiind că el a fost martor la multe din evenimentele evocate în ele.

Mai mult, Bobulinski afirmă că el a fost unul dintre destinatarii faimosului e-mail din 13 mai 2017, în care se vorbea despre cum ar trebui să se împartă funcțiile și acțiunile în SinoHawk, compania care urma să se creeze.

În acesta se pomenea despre faptul că 10% din acțiuni trebuie să fie deținute de „H” în beneficiul „Barosanului”.

Bobulinski a confirmat că „H” era Hunter Biden, iar „Barosanul” era Joe Biden însuși.

„De fapt, Hunter îl numea deseori pe tată său «Barosanul» sau «directorul meu». În mai multe ocazii, mi-a fost clar că implicarea lui Joe Biden nu trebuia să fie menționată în scris ci numai între față în față. De fapt, am fost sfătuit de (James) Gillier și (Rob) Walker (și ei asociați în compania mixtă – n.r.) că Hunter și Jim Biden erau paranoici să țină secret implicarea lui Joe Biden.”

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *