Investigatii

EXCLUSIV Un fost ministru al Apărării devoalează „faptele de vitejie” ale șefului serviciului secret al Armatei. Cum îi umilea gen. Hăpău, șeful DGIA, pe militarii care se întorceau din Afganistan și Irak

Generalul Corneliu Dobrițoiu, fost ministru liberal al Apărării în guvernul USL, a dezvăluit pentru „Punctul de fierbere” motivele pentru care l-a destituit, în 2012, pe generalul Marian Hăpău de la conducerea Direcției de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM).

Gen. Hăpău conduce Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), după ce a fost recuperat de fostul ministru Gabriel Oprea, în 2013. În prezent, DGIA este sub lumina reflectoarelor după ce gen. Iulian Gherghe, locțiitorul gen. Hăpău, a fost arestat preventiv sub acuzația că ar fi delapidat 180.000 de dolari din fondurile operative ale serviciului secret, destinate situațiilor de criză și război.

În 2012, motivul pentru care ministrul Dobrițoiu l-a demis pe gen. Hăpău a fost „dezonorarea militarilor”.

Militari prinși cu droguri

În perioada 2010- 2012, militari români plecați în Afganistan și Irak au fost prinși că aduceau în România droguri din teatrele de operațiuni.

Cel mai răsunător caz a explodat în iunie 2010, când procurorii DIICOT Ploiești au reținut un militar român, care a participat la mai multe misiuni în Irak si Afganistan, pentru trafic de droguri. Împreună cu alte două persoane, acesta a vândut, în perioada martie- iunie 2010, importante cantități de canabis în Sinaia. În locuința bărbatului s-au găsit efecte militare și muniție: cartușe și încărcătoare militare, grenade, fumigene, baionete, petarde zgomot tip militar cu fitil exterior, binoclu militar, căști de protecție.

Un alt caz, de mai mică amploare, a fost în februarie 2012. Un militar român din Afganistan, în vârstă de 29 de ani, a fost prins cu droguri de mare risc pe aeroportul din Kandahar. Polițiștii afgani au găsit în bagajul său 50 grame de cannabis, destinate consumului propriu.

Responsabilitatea subalternilor gen. Hăpău

Aceste incidente de securitate militară s-au petrecut și din cauza subalternilor de la DCiSM ai gen. Marian Hăpău. Asta pentru că militarii care plecau, derulau misiuni și reveneau în țară din Afganistan sau Irak erau „supravegheați contrainformativ” de ofițeri de la DCiSM. Asta înseamnă că cei de la Contrainformații erau obligați să știe dacă un militar consumă, face trafic de droguri sau contrabandă cu arme.

Pentru a masca neprofesionalismul subalternilor săi în teatrele de operațiuni, gen. Hăpău organiza pe Aeroportul Otopeni Militar (Baza aeriană 90) percheziția la scara avionului a militarilor care se întorceau din teatrele de operațiuni, unde-și riscaseră viața pentru ca România să-și onoreze obligațiile față de partenerii strategici din NATO. Totul sub privirile membrilor familiilor care-i așteptaseră cu nerăbdare să se întoarcă sănătoși din zonele de conflict.

„Scorpionii negri” din Afganistan

Pentru gen. Marian Hăpău, explică sursele „Punctul de fierbere”, aceste percheziții erau o modalitate de a-și afișa în public puterea în cadrul MApN, în special în fața celorlalte Arme care compun Armata Română, totul sub privirile protectorului său, fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea, prezent la ceremonii.

Spre comparație, contingentele de militari americani, care se întorc din teatrele de operațiuni, sunt primiți în SUA cu onoruri militare și flori.

Gen. Dobrițoiu, fost ministru al Apărării: „Un abuz”

„Au fost acțiuni complet inutile. Abuzive. O veritabilă operațiune de umilire gratuită a acestor militari. Pentru unele cazuri izolate, care erau responsabilitatea DCiSM, sufereau militari români complet nevinovați. Ofițerii de contrainformații ai domnului gen. Hăpău erau obligați să știe dacă există probleme, înainte ca avionul să decoleze din Afganistan sau Irak cu destinația România. Dacă-și făceau treaba, tot acest circ nu ar fi fost necesar”, ne-a declarat gen. Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al Apărării.

Ofițerii DCiSM care îi percheziționau pe militari erau sub comanda col. Vasile Mugurel, locțiitor al șefului DCiSM. Vasile Mugurel fusese șef la Departamentul „Protecție Internă” din DCiSM, iar trupele implicate în percheziții erau din cadrul acestei structuri.

Potrivit unor surse militare, despre perchezițiile comandate de gen. Marian Hăpău s-a aflat până la Comandamentul NATO de la Bruxelles, iar ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, i s-a transmis că este o situație nepotrivită și i s-a recomandat să ia măsuri pentru îndreptarea lucrurilor. Astfel, s-a ajuns la demiterea gen. Hăpău de la conducerea DCiSM.

Destituirea gen. Hăpău s-a făcut prin ordin de ministru, care, după lege, este cel mai înalt act. Astfel, o destituire prin ordin de ministru înseamnă o situație de o gravitate foarte mare, cu atât mai mult cu cât vorbim de șeful DCiSM. De aceea, promovarea după doar 8 luni a gen. Hăpău la șefia DGIA, o structură superioară DCiSM, grație sprijinului lui Gabriel Oprea și cu încuviințarea fostului președinte al României, Traian Băsescu, reprezintă o ilegalitate nelegalitate. Gen. Hăpău a avut o abatere disciplinară deosebit de gravă, sancționată cu destituirea prin ordin de ministru, și nu putea fi promovat.

Ca de fiecare dată, gen. Marian Hăpău, actual șef al DGIA, nu a răspuns solicitării „Punctul de fierbere” de a face comentarii pe marginea acestui subiect.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *