Analize

Afacerile din România ale lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden. Legăturile cu Puiu Popoviciu (I)

Hunter Biden, fiul președintelui SUA Joe Biden, este acuzat că s-a implicat în afaceri dubioase, folosindu-se de influența tatălui său, pe vremea când acesta era vicepreședinte în administrația lui Barack Obama.

Cotidianul ”The New York Times” a publicat, în campania prezidențială americană, din noiembrie 2020, informații extrem de interesante despre legăturile românești ale lui Hunter Biden. Articolul din NYT are la bază o serie de declarații ale lui Rudolph Giuliani referitoare la afacerile lui Biden Jr. din țara noastră.

În articol, prestigiosul cotidian a reluat, cu detalii consistente însă, informația că Hunter Biden a încercat, folosindu-se de calitatea de fiu al unui înalt demnitar al SUA, să-l ajute pe omul de afaceri român, Puiu Popoviciu, să scape de acuzațiile de corupție cu care se confrunta. Jurnaliștii americani remarcă însă că Giuliani are aceeași problemă: ”La fel a făcut și fostul primar al New York-ului”.

„Eforturile lui Donald Trump și ale lui Rudolph W. Giuliani, avocatul său, de a presa Ucraina să investigheze familia Biden, au dus la declanșarea unei anchete, parte a procedurii de impeachment. Rudolph W. Giuliani a avertizat că va deschide un nou front împotriva fostului vicepreședinte Joseph R. Biden. Este vorba de ce a făcut Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, pentru un bogat om de afaceri român acuzat de fapte de corupție. Problema este că Giuliani a participat la efortul de a-l ajuta pe același om de afaceri și a fost băgat în această afacere de Louis J. Freeh, fost director al FBI, apropiat al lui Hunter Biden”, scria ”The New York Times.

Autorii articolului au punctat faptul că Giuliani și fiul lui Biden „au fost în aceeași tabără, chiar dacă nu în același timp”, iar ”eforturile lor de a-l ajuta pe Puiu Popoviciu au contrastat cu eforturile SUA, inclusiv ale fostului vicepreședinte Joe Biden, de a încuraja lupta anticorupție din România.”

NYT a subliniat că Rudolph Giuliani se află în investigația procurorilor new- york-ezi, pentru posibile încălcări ale legislației referitoare la activitatea de lobby în afara granițelor Statelor Unite ale Americii. „Giuliani a încercat să se folosească de relația cu Donald Trump pentru a câștiga bani în străinătate, la fel cum Hunter Biden s-a folosit de numele tatălui său cu același scop”, scrie publicația.

Dosarul Popoviciu

Ce a dezvăluit însă ”The New York Times” în articolul publicat pe 25 octombrie 2020? Hunter Biden, avocat de profesie, l-a ajutat pe omul de afaceri român Gabriel ”Puiu” Popoviciu, în 2015, în vremea în care tatăl său era vicepreședinte al Americii, să se apere de acuzațiile de corupție pe care i le aducea DNA.

În 2016, Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanță la 9 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul ”Ferma Băneasa”, în legătură cu un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare al Universității de Stiinte Agronomice si Medicină Veterinară (USAMV) din București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului si de aproape 620 de milioane de lei, USAMV. Popoviciu a fost condamnat definiv, pe 2 august 2017, la șapte ani de închisoare cu executare. A fugit însă în Marea Britanie, unde, în prezent, încearcă să evite extrădarea în România pentru a executa pedeapsa.

În preajma condamnării din 2016, Hunter Biden l-a cooptat pe Louis Freeh să-l ajute cu dosarul lui Puiu Popoviciu, au declarat NYT patru surse care aveau cunoștință de acest demers.

Ulterior, Freeh l-a contactat pe Giuliani cu același scop. În 2018, avocatul lui Donald Trump a criticat România pentru modul în care decurge lupta anticorupție și a cerut amnistie pentru cei condamnați în baza unor proceduri nedemocratice. ”Implicarea lui Giuliani a venit după ce Hunter Biden s-a retras din această afacere”, au susținut surse apropiate familiei Biden, citate de NYT.

George Mesires, unul din avocații lui Hunter Biden, a reclamat faptul că clientul său nu a discutat despre cazul lui Puiu Popoviciu cu tatăl său, cu care, de altfel, nu a vorbit nici despre eforturile anticorupție ale României, și nici despre vreun alt subiect legat de țara noastră.

”Angajarea de către Popoviciu a unor americani bine conectați la Washington a fost un efort de a folosi importanta relație strategică româno-americană în fața autorităților din România”, a explicat, tot pentru NYT, Heather A. Conley, oficial al Departamentului de Stat pe probleme europene și eurasiatice, între 2001 și 2005.

Dedublare în familia Biden

Hunter Biden a acceptat să lucreze pentru Puiu Popoviciu în vremea în care acesta era anchetat de DNA, iar campania anticorupție era sprijinită de tatăl său, vicepreședintele de la acea vreme al SUA, dar și de alți lideri occidentali.

Într-un discurs din mai 2014 adresat politicienilor de la București, Joe Biden a caracterizat corupția drept „un cancer care mănâncă din credința cetățeanului în democrație” și „poate reprezenta un pericol clar și prezent nu numai pentru economia unei națiuni, ci și pentru securitatea națională.“ La aproximativ doi ani după acel discurs, Puiu Popoviciu a fost condamnat într-un dosar deschis de DNA.

”The New York Times” a dezvăluit că, în 2015, înainte de prima sa călătorie în România, Hunter Biden s-a întâlnit cu ambasadorul român în Statele Unite, George Maior, în ambasada țării noastre de la Washington. Întâlnirea a fost confirmată de două surse. ”[Hunter] Biden a subliniat că a întreprins călătoria în calitate de cetățean privat și nu l-a menționat în mod expres pe Popoviciu sau cazul său”, a povestit NYT una dintre sursele participante la întâlnire. Așadar, se pare că George Maior nu ar fi fost informat în legătură cu scopul călătoriei în țara noastră a fiului lui Joe Biden. Cel puțin așa susține NYT.

Cotidianul american a mai relatat că, ”la un moment dat, Hunter Biden l-a contactat și pe Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România, în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama, pentru a-l ruga să-i expună lui Louis Freeh, fost director al FBI, cazul lui Puiu Popoviciu, după cum a relatat o sursă care a avut acces la conversație.

Mark Gitenstein a fost mâna dreaptă în Senat a lui Joe Biden Sr. și, în prezent, face parte din boardul Fundației Biden. ”Atât vicepreședintele Biden, cât și eu, aveam totală încredere în procurorii anticorupție din România și am făcut tot ce ne-a stat în putință să-i sprijinim, în tipul mandatului nostru și după aceea”, a spus Gitenstein citat de NYT.

George Mesires, avocatul lui Hunter Biden, a recunoscut că acesta l-a trimis pe Puiu Popoviciu atât la firma de avocatură ”Boies, Schiller, Flexner”, la care lucra pe atunci Hunter Biden, cât și la firma lui Louis Freeh, compania Freeh Group International Solutions. Puiu Popoviciu a angajat ambele firme, potrivit informațiilor furnizate NYT de patru surse apropriate acestor aranjamente.

Puiu Popoviciu nu a putut fi contactat de jurnaliștii de peste Ocean pentru a face comentarii pe marginea acestui caz. De asemenea, firma ”Boies, Schiller, Flexner” a refuzat să comunice cu NYT.

”La un moment dat, Hunter Biden a renunțat la cazul lui Puiu Popoviciu și l-a cooptat pe Louis Freeh”, preciza articolul din ”New York Times”. Firma lui Freeh a început să lucreze pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu în iulie 2016, la scurt timp după ce acesta a fost condamnat, în primă instanță. ”Domnul Freeh a examinat dosarul lui Puiu Popoviciu cu o echipă de procurori pensionari și ex-agenți ai FBI. Echipa a concluzionat că există <<numeroase deficiențe de fapt și de drept>>. Domnul Freeh a solicitat autorităților române să re-evalueze cazul și să obțină <<un alt rezultat>>. Nu s-a întâmplat asta. Domnul Popoviciu a fost arestat la Londra la scurt timp după ce Înalta Curte de Justiție a confirmat, în 2017, decizia primei instanțe și l-a condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. El a ieșit pe cauțiune și luptă în justiția britanică să nu fie extrădat în România”, a scris NYT.

Contribuția lui Giuliani

În 2019, Louis Freeh i-a solicitat lui Rudolph Giuliani, un vechi partener al său, a cărui campanie prezidențială din 2008 i-a susținut-o financiar, să-l ajute în eforturile sale din România.

În august 2018, pe când era avocat personal al lui Donald Trump în dosarul interferenței rusești în alegerile prezidențiale americane, Giuliani i-a scris președintelui României Klaus Iohannis o scrisoare în care a criticat România pentru lupta anticorupție și a cerut amnistierea celor condamnați pe nedrept.

De această amnistie ar fi beneficiat și Puiu Popoviciu, pe care Giuliani nu l-a menționat explicit în scrisoare. “Giuliani, care deseori este prezentat de mass media drept un reprezentant al lui Donald Trump, ne-a spus că și-a bazat scrisoarea pe un raport al firmei de consultanță Freeh Group International Solutions”, au scris la acea vreme jurnaliștii de la ”Politico”. “Ei mi-au plătit onorariul”, le-a spus Giuliani acestora, referindu-se la Freeh Group. Potrivit ”Politico”, avocatul a refuzat să precizeze despre ce sumă este vorba, sau dacă a fost angajat în numele vreunui client, respectiv al lui Puiu Popoviciu.

Alte afaceri dubioase

Hunter Biden a devenit ținta principală a lui Donald Trump, în încercarea acestuia de a-l anihila politic pe tatăl său Joe Biden. ”Trecutul său a fost investigat atent. Investigatorii au fost atenți atât la viața sa personală, inclusiv la eliberarea din Marină – după ce a ieșit pozitiv pentru cocaină la testele antidrog-, cât și la afacerile sale, care au presupus ocuparea unor poziții ce s-au intersectat cu cariera politică a tatălui său”, au scris tot jurnaliștii NYT.

De-a lungul timpului, Hunter Biden a lucrat cu o firmă emitentă de carduri de credit din Delaware, celebru paradis fiscal, apoi la Departamentul de Comerț, sub președintele Bill Clinton, precum și ca lobby-ist al mai multor universități, asociații și companii.

În timpul celui de-al doilea mandat de vicepreședinte SUA al tatălui său, Hunter Biden și-a amplificat eforturile în afaceri,  iar acestea au implicat indivizi și entități privite cu suspiciune de Guvernul SUA și de aliații săi. Este vorba de afacerile din Ucraina, cu compania de energie „Burisma”, de cele din România, cu Puiu Popoviciu, dar și de cele din China. La acestea din urmă a făcut aluzie, în timpul unui interviu acordat la Fox News, președintele Donald Trump. Mai exact, este vorba de implicarea lui Hunter Biden și a partenerului său de afaceri, Devon Archer, într-un fond de investiții al Băncii Chinei, controlată de stat.

Fondul a fost lansat la sfârșitul anului 2013, la câteva zile după ce Hunter Biden și fiicele sale au călătorit din Japonia în China, la bordul avionului Air Force Two. Ei l-au însoțit pe vicepreședintele Joe Biden într-o misiune diplomatică, menită a aplana tensiunile din regiune dintre cele două țări.

Hunter Biden a fost acuzat că s-a folosit de vizita tatălui său pentru a încheia acordul cu Banca Chinei. Avocatul său a susținut, însă, că nu a avut nicio întâlnire de afaceri în cursul vizitei și nu a fost acționar la fondul de investiții respectiv.

Cert este, însă, că implicarea lui Biden și Archer în afacerile cu China și Ucraina l-au îngrijorat pe Christopher Heinz, partener cu cei doi. Heinz este fiul vitreg al lui John Kerry, Secretar de Stat al SUA de la acea vreme. ”Heinz i-a avertizat pe cei doi că activitatea lor poate fi interpretată drept trafic de influență, a dezvăluit „The New York Times” o sursă ce a asistat la conversația dintre aceștia. Pentru că Biden și Archer i-au ignorat avertismentul, Heinz s-a retras din afacerile cu ei.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *